İş Müfettişinin İş Güvenliği Denetiminde İşverene makul süre verme zorunluluğu var mıdır?#
Her ne kadar, İş Teftiş Kurulu tarafından, tespit edilen eksikliklerin giderilmesi için kabahatliye tanınan 31 günlük sürenin makul olup olmadığının, gerekirse teknik ve/veya uzman görüşü alınarak tespit edildikten sonra bir karar verilmesi gerektiği görüşü ortaya konulmuş ise de 6331 sayılı Yasanın 4. maddesinde işverenin, çalışanların işle ilgili sağlık ve güvenliğini sağlamakla yükümlü olduğu, mesleki risklerin önlenmesi için her türlü tedbirin alınması, organizasyonun yapılması, gerekli araç ve gereçlerin sağlanması, sağlık ve güvenlik tedbirlerinin değişen şartlara uygun hale getirilmesi ve mevcut durumun iyileştirilmesi için çalışmalar yapacağı düzenlendikten sonra 30. maddedeki atıf çerçevesinde iş sağlığı ve güvenliğine yönelik alınacak tedbirler ile diğer hususların yönetmeliklerle düzenlendiği, kabahatlinin işyerinde yapılan denetim neticesinde de bu yönetmeliklerden bazılarındaki iş sağlığı ve güvenliğine yönelik düzenlemelere aykırılıkların tespit edildiği, ancak ne 6331 sayılı Yasada, ne bu yasanın 24/1. maddesindeki atıf nedeniyle uygulama alanı bulan 4857 sayılı Yasanın 92, 93, 96, 97 ve 107. maddelerinde ne de 6331 sayılı Yasanın 30. maddesine dayanılarak çıkartılan ve kabahatli şirkete uygulanan idari para cezasına sebep olan İş Ekipmanlarının Kullanımında Sağlık Ve Güvenlik Şartları Yönetmeliği, Kimyasal Maddelerle Çalışmalarda Sağlık Ve Güvenlik Önlemleri Hakkında Yönetmelik ve İşyeri Bina Ve Eklentilerinde Alınacak Sağlık Ve Güvenlik Önlemlerine İlişkin Yönetmelik’te yer alan düzenlemelerde de herhangi bir süre verilmesi düzenlenmediği, bu itibarla verilen sürenin makul olup olmadığının tartışılmasına da yer olmadığı cihetle,1
Kaynaklar
- 7. Ceza Dairesi 2021/12888 E., 2021/16931 K. ↩